Normal_normal_operatie_operatiekamer

Ziekenhuizen hebben hun operatiecapaciteit deze week weer verder opgeschaald. Vorige week waren nog 19 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week is dat 15 procent minder dan normaal. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Daarnaast stijgt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren licht. Maandag 24 januari gaven 60 van de 73 ziekenhuizen dat aan. Deze week stijgt dat naar 63 van de 73. Hoewel dus verbetering zichtbaar is, blijft de NZa het zorgelijk vinden dat deze zorg in een aantal ziekenhuizen niet altijd binnen de norm kan worden geleverd.

Planbare zorg

Ook geven opnieuw meer ziekenhuizen aan deels of volledig planbare zorg te leveren. Er is deze week nog één ziekenhuis dat aangeeft helemaal geen planbare zorg te leveren, vorige week maandag waren dit er vijf. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er veertien aan alle planbare zorg te leveren. Vorige week maandag waren dit er zeven. Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast.

De ervaren druk op de ic en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af. Op zowel de ic als de verpleegafdeling is die nu gemiddeld 2,6. Dit is gemeten op een schaal van 5, waarbij 2 staat voor zorgelijk en 3 voor ernstig.

Door: Nationale Zorggids