Normal_huisartsen_registeren_relatief_veel_schurftbesmettingen

De afgelopen jaren meldden wekelijks zo’n 5 tot 10 mensen per 100.000 inwoners zich bij de huisarts met schurft. Sinds afgelopen najaar komen er iedere week tussen de 15 en 20 mensen per 100.000 inwoners bij de huisarts met schurftklachten. Dit meldt Trouw en RIVM.  

De laatste cijfers laten een kleine daling zien ten opzichte van de week daarvoor. Maar dit hoge aantal schurftbesmettingen is niet nieuw. In november waarschuwde Nivel hier ook al voor en pleitten artsen voor voorlichting aan eerstejaarsstudenten, omdat de huidaandoening met name onder studenten voorkomt. Het is dus van belang dat zij weten wat schurft is, hoe je het krijgt en hoe je het behandelt. Schurft kan behandeld worden met crème en medicijnen.

Schurft wordt ook wel scabiës genoemd. Het is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Dit beestje is niet met het blote oog te zien en graaft gangetjes oppervlakkig in de huid en legt daar eitjes. Een van de belangrijkste klachten is jeuk door een allergische reactie op de mijt. Scabiës gaat niet vanzelf over en moet dus behandeld worden. Ook om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en anderen besmetten.

Toenemende jeuk

Een van de belangrijkste verschijnselen is toenemende jeuk. Die kan over het hele lichaam voorkomen en geeft vooral last als het warm is en ’s nachts. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten. Soms zijn de gangetjes die de mijt in de huid heeft gegraven als rode streepjes zichtbaar. Alleen bij kleine kinderen tot 4 jaar kunnen de verschijnselen ook optreden op de hoofdhuid. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het 2 tot 6 weken voordat verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting krijgt iemand al binnen een paar dagen jeuk.

Overdracht schurftmijt

Besmetting kan plaatsvinden door langdurig of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. Zoals bij lichamelijke verzorging, seksueel contact, door gezamenlijk gebruik van het bed, kleding, verkleedkleren en knuffelbeesten. Zolang er mijten en eitjes van mijten in de huid aanwezig zijn, is iemand besmettelijk. 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.

Door: Nationale Zorggids