Behoefte aan leefstijlinterventies hart- en vaatziekten en overgangsklachten

Het risico op hart- en vaatziekten neemt bij vrouwen vanaf de overgang snel toe. Een goede leefstijl kan dit risico verminderen. Er bestaat echter een spanningsveld tussen effectieve interventies en interventies die blijvend kunnen worden ingepast in het dagelijks leven. Dit blijkt uit een studie van het Nivel met subsidie van de Hartstichting.

In de literatuur kwamen meerdere leefstijlinterventies naar voren die een positief effect hebben op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen rond de overgang. Dit waren beweegprogramma’s, voedingsinterventies of een combinatie hiervan. Deze effectieve leefstijlinterventies bestaan uit intensieve groepsprogramma’s en worden begeleid door professionals.

Intensieve leefstijlprogramma’s niet haalbaar

Vrijwel alle vrouwen die meededen aan dit onderzoek vinden beweegprogramma's met drie of meer sessies per week veel te intensief. Het spreekt hen wel aan om wekelijks te bewegen in een groep “gelijkgestemden” onder begeleiding van iemand met kennis van de overgang. Zowel vrouwen als diëtisten denken dat heel strenge diëten in het dagelijks leven moeilijk zijn vol te houden. Met goede informatie en met advies van een gespecialiseerde diëtiste passen de vrouwen hun eetpatroon liever zelf aan, en niet in groepssessies.

Kennisbehoefte

Vrouwen missen betrouwbare informatie over de overgang en de klachten die daarmee samengaan. Zij krijgen deze informatie niet van hun huisarts en voelen zich ook niet altijd serieus genomen. De huisartsen die meededen aan dit onderzoek erkennen dat ze specifieke kennis van de overgang missen en vinden hun richtlijnen verouderd. Diëtisten, fysiotherapeuten en fitnessinstructeurs missen specifieke richtlijnen om vrouwen rond de overgang te begeleiden bij het aanpassen van hun leefstijl.

Interventies die ook overgangsklachten verminderen

De uitdaging is om effectieve interventies te ontwikkelen die minder intensief zijn en die passen bij de specifieke behoeften en gezondheidsproblemen van vrouwen rond de overgang. Interventies zouden voor vrouwen het meest stimulerend zijn als ze niet alleen het risico op hart- en vaatziekten verminderen, maar ook een positief effect hebben op typische overgangsklachten zoals spanningsklachten, slaapproblemen en opvliegers.

Door: Nationale Zorggids
Bron: Nivel, https://www.nivel.nl/nl/nieuws/behoefte-aan-leefstijlinterventies-voor-hart-en-vaatziekten-die-ook-overgangsklachten, geraadpleegd op 11-03-2022