Normal_rss_entry-328623

Vakbonden willen dat het kabinet de wetgeving rond arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA opnieuw tegen het licht houdt. Nu zouden er nog te veel zieke werknemers de dupe zijn, stellen ze bij het uitbrengen van een zogeheten witboek met voorbeelden van mensen die in de knel komen.

Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV wijst op verhalen die bij de bond binnenkomen. "Bijvoorbeeld dat je geschikt wordt bevonden om als medewerker in een kinderdagverblijf te werken, en je daarmee theoretisch gezien voldoende kan verdienen. Terwijl je 52 jaar bent en alleen ervaring hebt in de bouw." Dan krijg je volgens haar geen uitkering. Jong noemt de huidige WIA "hardvochtig en onmenselijk".

FNV, CNV en VCP vinden dat de tuinduizenden mensen die jaarlijks de WIA instromen moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen en een goede begeleiding naar werk. Maar dat is volgens de bonden nu niet het geval. CNV-bestuurder Jan Pieter Daems klaagt dat de huidige regels te veel uitgaan van theoretische modellen die niet aansluiten op de werkelijkheid.

Minder theoretische beoordeling

Daarom pleiten de bonden er onder meer voor de beoordeling of iemand nog wel of niet kan werken veel minder theoretisch te maken. Er zou alleen naar functies gekeken moeten worden die realistisch zijn, oftewel die passen bij iemands werkervaring en mogelijkheden. Ook opperen de bonden om een belangrijke grens rond de bepaling van de mate van arbeidsongeschiktheid te verlagen. Dan zou een groot deel van de mensen die maar vrij beperkt arbeidsongeschikt zijn, anders dan nu, toch kunnen rekenen op een vangnet.

Door: ANP