Erectiestimulerende stof aangetroffen in kruidenpasta met honing

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om het product Epimedyumlu Macun niet te gebruiken. In deze kruidenpasta met honing is sildenafil gevonden, een stof die alleen door artsen mag worden voorgeschreven. Het komt voor in geneesmiddelen bij erectiestoornissen. Sildenafil mag niet in levensmiddelen voorkomen. Er kunnen vervelende bijwerkingen optreden zoals hartklachten, diarree en een wazig zicht. Bedrijven die deze potentieverhogende honing verkopen, moeten het uit de handel halen. Bol.com en Marktplaats hebben in opdracht van de NVWA de aanbieders van het product verwijderd. Dit meldt de NVWA.

 

De NVWA is naar aanleiding van een waarschuwing uit Duitsland een onderzoek gestart. Inspecteurs hebben bij vijf bedrijven monsters van Epimedyumlu Macun genomen en naar het laboratorium gestuurd. Uit de analyses blijkt dat consumptie van slechts twee theelepels honing al dezelfde hoeveelheid sildenafil oplevert, als die van een voorgeschreven geneesmiddel tegen erectiestoornissen. Het is mogelijk dat mensen meer van deze kruidenpasta consumeren, waardoor de inname van sildenafil en daarbij de kans op bijwerkingen groter wordt.

Stoppen verkoop

Inspecteurs van de NVWA hebben de betrokken bedrijven opgedragen de handel te staken. Bij vier verkopers van Turkse levensmiddelen was Epimedyumlu Macun op voorraad. Deze bedrijven moeten deze producten laten vernietigen. Bol.com en Marktplaats.nl hebben de aanbieders van de erectiebevorderende pasta van het platform verwijderd.

Door: Nationale Zorggids