Het RIVM waarschuwt voor de kracht van de lentezon: 'geniet verstandig'

Vandaag wordt het zonnig en warm. Volgens de verwachtingen van het KNMI loopt de zonkracht op tot 4. Als je gaat genieten van de zon, zorg er dan voor dat je dit verstandig doet. De ongewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken. Houd er rekening mee dat de zonkracht vanaf deze maand weer sterk is en tot en met september hoog blijft. Bescherm je daarom het komende half jaar tegen de zon. Dat meldt het RIVM. 

Om verbranding door de zon te voorkomen is goede bescherming belangrijk. Als je tussen 11.00 en 16.00 uur lang buiten bent, neem dan maatregelen zodat je niet verbrandt. Blijf in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon of zoek de schaduw op. Bedek de huid met (UV-werende) kleding en draag een pet of hoed met een brede rand en een zonnebril met UV-filter. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 30 (voor kinderen factor 50). Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen UV-straling.

Effecten van UV-straling

Een beetje UV-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Teveel UV-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Dat kan binnen 20 minuten gebeuren, afhankelijk van het huidtype. Ook kan UV-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Vooral kinderen zijn extra gevoelig.

Zonkracht meten

Teveel UV-straling is niet goed voor je huid en ogen. Daarom meet het RIVM continu de zonkracht. Op basis van deze metingen publiceren ze de actuele zonkracht, die aangeeft hoe snel je huid kan verbranden.

Door: Nationale Zorggids