Normal_rss_entry-333795

Ziekenhuis OLVG heeft een transgender man met lichaamskenmerken van een vrouw ten onrechte naar een psycholoog gestuurd, in plaats van hem lichamelijk te behandelen voor pijnklachten aan de baarmoeder en eierstokken. Tot dat oordeel komt het College voor de Rechten van de Mens. Volgens het college is sprake geweest van discriminatie.

De man die de klacht had ingediend is Brand Berghouwer, de voorzitter van Transgender Netwerk Nederland. Hij ging enkele jaren geleden voor het eerst met buikklachten naar de afdeling gynaecologie van het Amsterdamse ziekenhuis. Hij kreeg medicatie, maar de klachten hielden aan. Als oplossing vroeg hij of het mogelijk was om zijn baarmoeder en/of eierstokken te laten verwijderen. De gynaecoloog beschouwde dat als een vraag "in het kader van transgenderzorg", zoals het college het verwoordt.

Berghouwer werd daarom verwezen naar een psycholoog, wat een standaard onderdeel is als iemand geslachtsveranderende ingrepen wil ondergaan. Het college kan zich in die inschatting niet vinden. "De gynaecologische zorgvraag van de transgender man was namelijk niet veranderd. Hij heeft door de tijd heen pijn gehouden. Hij heeft om de operatie gevraagd als een mogelijke oplossing voor zijn klachten." Uiteindelijk wendde de man zich tot een ander ziekenhuis, waar hij wel lichamelijk werd onderzocht en behandeld voor zijn klachten.

Ongelijke behandeling

Het college noemt het doorslaggevende aspect om tot dit oordeel te komen, dat het ziekenhuis "geen lichamelijk onderzoek heeft verricht om de medische noodzaak van een operatie vast te stellen of uit te sluiten". Daarmee is sprake van ongelijke behandeling, aldus de instantie in een niet-bindend oordeel.

Berghouwer noemt de uitspraak "historisch". Volgens hem laat het College voor de Rechten van de Mens er "geen twijfel meer over bestaan dat je als transgender persoon evenveel recht hebt op goede zorg als ieder ander".

Ook het OLVG vindt dat de uitspraak duidelijk is. Het ziekenhuis laat weten die "zeer serieus" te nemen. "Wij hadden in deze situatie anders moeten handelen", is de conclusie. "We gaan hierover met elkaar in gesprek om er zo van te leren en om dit te verbeteren." Het OLVG benadrukt dat iedereen recht heeft op de best mogelijke zorg.

Door: ANP