Wat is een zonnesteek, hoe loop je die op en wat kun je eraan doen?

De zomer komt eraan. Het wordt steeds warmer en de zon krijgt meer macht. Tijd om naar buiten te gaan voor wat vitamine D. Toch is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Blootstelling aan de volle zon is namelijk niet zonder gevaren. Denk aan huidkanker en zonnesteken. Wat is een zonnesteek, hoe krijg je die en wat moet je doen als je eenmaal een zonnesteek hebt opgelopen?

Een zonnesteek wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan aanhoudende hitte. Zonnesteken ontstaan door te veel zon en te weinig water drinken. Hierdoor wordt het lichaam te warm en te droog. Bij veel zon op het hoofd raakt de temperatuur van de hersenen uit balans. Alcohol kan dat verergeren en versnellen. Van alcohol droogt het lichaam namelijk (verder) uit.

Symptomen

Als je bij het zonnebaden hoofdpijn krijgt of misselijk of duizelig wordt, heb je waarschijnlijk een zonnesteek. Zonnesteek is eigenlijk een verzamelnaam van alle klachten die ontstaan door teveel blootstelling aan zon op het hoofd en in de nek. Er zijn verschillende gradaties. Soms is het voldoende om in de schaduw te gaan zitten en goed te drinken. In andere gevallen moet iemand naar binnen gebracht worden om af te koelen. Het kan dan helpen om die persoon met natte handdoeken te bedekken en een ventilator aan te zetten. Als de situatie verergert, moet er een huisarts ingeschakeld worden. In ernstige gevallen heeft degene met een zonnesteek namelijk last van koorts en een oppervlakkige ademhaling en hartslag.

Genezen

Tijdens een zonnesteek raakt de vochthuishouding uit balans. Omdat je tijdens een zonnesteek veel zweet, verlies je veel zout én vocht. Het is dus van belang om dit evenwicht te herstellen. Dat kan door middel van een rehydratiemiddel (ORS). 

Voorkomen

Een zonnesteek kan eenvoudig voorkomen worden door het hoofd en de nek te bedekken, een zonnebril te dragen en minstens twee liter water te drinken en rustig aan te doen met alcohol. In de meeste gevallen herstel je binnen een paar dagen van een zonnesteek.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: RIVM, thuisarts.nl