Griepepidemie na 2 maanden weer voorbij

De griepepidemie die halverwege maart 2022 startte is weer voorbij. Na die piek is het aantal mensen met griep afgelopen weken sterk afgenomen, concluderen experts van het RIVM, Erasmus MC en het Nivel. In de keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt veel minder vaak een griepvirus gevonden. Dit meldt het RIVM. 

De epidemie van influenza doorgaans in december of januari begint. Waarschijnlijk komt het door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die tot en met begin 2022 golden. Die maatregelen werken namelijk ook tegen de verspreiding van het griepvirus. De griepepidemie duurde ongeveer 13 weken. Dat is langer dan de 9 weken die een griepepidemie gemiddeld in Nederland duurt. Al is het huidige griepseizoen door de coronapandemie moeilijk te vergelijken met de griepseizoenen daarvoor.

Griepprik werkte beter dan verwacht

De griepprik die het afgelopen seizoen is gegeven, bleek beter te werken dan verwacht. Uit voorlopige gegevens bleek het vaccin voor 36 procent te beschermen tegen een infectie met griepvirus type A. In Nederland kwam afgelopen griepseizoen A-type (AH3N2) het meeste voor. De effectiviteit van de prik tegen specifiek dat type was 35 procent. Deze percentages gaan over de bescherming tegen een infectie met griep bij patiënten die daarvoor de huisarts bezoeken.

Griep voorkomen

Hoewel de griepepidemie nu voorbij is, zijn er nog steeds mensen die griep krijgen. Griepvirussen zijn heel besmettelijk en verspreiden zich vooral via hoesten en niezen. Door regelmatig je handen te wassen, in je elleboog te hoesten en niezen, en door afstand te houden verklein je de kans dat je het virus overdraagt op anderen. Houd daar rekening mee, zeker in het contact met kwetsbare groepen mensen, zo adviseren de experts. Kwetsbaren kunnen namelijk ernstig ziek worden van het griepvirus.

Door: Nationale Zorggids