Inmiddels 40 apenpokkenbesmettingen in Nederland, alleen mannen

Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus in Nederland is toegenomen tot veertig. Dat zijn er 14 meer dan maandag, toen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 26 gevallen bekend waren. Het instituut kwam donderdag met een update over het virus. Nog steeds zijn alle patiënten mannen, laat een woordvoerder weten.

Bij de eerste Nederlanders die apenpokken hebben opgelopen gaat het voornamelijk om mannen die wisselende seksuele contacten hebben gehad met andere mannen, liet het RIVM al eerder weten. Een deel van de besmettingen is te herleiden naar een uitbraak op het Belgische festival Darklands, een fetisjevenement. Gezondheidsdiensten benadrukken wel dat iedereen apenpokken kan krijgen na nauw contact met iemand die is besmet.

Het virus komt van oorsprong voor in Afrika. Sinds enkele weken gaat het rond in voornamelijk Europese landen. Op vrijdag 20 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland de ziekte had opgelopen.

Vaccin

Mensen kunnen het virus oplopen door nauw (huid)contact met iemand die het bij zich draagt. Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild, maar bij complicaties kan de aandoening dodelijk zijn.

Mensen die voor 1974 zijn geboren zijn nog gevaccineerd tegen de 'gewone' pokken, die toen nog rondgingen op de wereld. Dat vaccin zou volgens deskundigen ook nog bescherming kunnen geven tegen apenpokken.

Quarantaine

Wie positief test op de ziekte, moet in isolatie. Dat betekent dat diegene geen contact met anderen mag hebben totdat de klachten over zijn. Nauwe contacten, zoals gezinsleden en sekspartners, moeten uit voorzorg in quarantaine. Zij kunnen door de GGD een pokkenvaccin aangeboden krijgen. Daarmee kunnen ze de kans om zelf ziek te worden verkleinen.

Het RIVM komt dinsdag met het volgende bericht over de stand van zaken.

Door: ANP