Eerste hoopvolle resultaten van hersenscans long covid-patiënten

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en UMC Utrecht delen de eerste hoopvolle resultaten van hersenscans van 2 patiënten met langdurige klachten na een COVID-19-infectie. Bij beide patiënten laat het beeld veel hersenontstekingen zien, iets wat nog niet eerder is aangetoond. Dat meldt ZonMw. 

Beide Long COVID-patiënten, een man en een jongere vrouw, hebben binnen deze studie een kostbare en invasieve hersenscan ondergaan. De beelden laten zien dat zij in het hele brein veel meer hersenontstekingen hebben in vergelijking met de beelden van gezonde mensen van vóór de coronapandemie. Het zijn de eerste hoopvolle resultaten van de VeCosCO-studie die nog in volle gang is. Patiënten die in aanmerking komen voor deze geavanceerde hersenscans, worden gerekruteerd uit het eerste onderdeel van de studie waarin met behulp van vragenlijsten een zo volledig mogelijk beeld van de klachten van de patiënten wordt geschetst.

Meer onderzoek nodig

Er is onderzoek nodig bij diverse patiënten om meer te weten te komen over de relevantie van deze eerste bevindingen. De VeCosCO-studie is gestart in het najaar van 2021 en heeft vooralsnog een looptijd van 15 maanden.

Door: Nationale Zorggids