Onderzoek toont grote impact van COVID-19 op cardiologische zorg

De verwijzingen naar de cardiologische zorg daalden op het hoogtepunt van de pandemie met 79 procent. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘ COVID-19 en de Cardiologie in Nederland ’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Nederlandse Vereniging van Cardiologie (NVVC) en LOGEX, Europees leider in healthcare analytics. In dit rapport zijn gezamenlijk door deze partijen de kwantitatieve effecten van de pandemie op de cardiologische zorg in kaart gebracht voor de periode 2020 en 2021. Dat meldt ANP Expert Support. 

De onderzoekers stelden verder vast dat de opnames op cardiologische afdelingen van het ziekenhuis plaatselijk tot 46 procent terugliepen ten opzichte van 2019. De effecten waren het grootst tijdens de eerste COVID-19-golf en betroffen vooral de electieve (niet urgente), maar ook deels de acute cardiologische zorg.

Aanzienlijk

Samenvattend kan gesteld worden dat de negatieve impact van de COVID-19-pandemie op de cardiologische patiëntenzorg aanzienlijk was, met hoogst waarschijnlijk significante gezondheidsschade bij cardiologiepatiënten als gevolg van verdringing door de COVID-19-zorg. Daarbij wordt de samenhang getoond tussen afname van cardiologische verwijzingen, (klinische) cardiologische capaciteiten en verrichtingen én het effect daarvan op de gehele cardiologische zorgverlening voor zowel de eerste als latere COVID-19-golven. Het rapport kan helpen bij het eerder inspelen op dergelijke situaties in de toekomst.

Door: Nationale Zorggids