Feit of fictie: 'Van koffie droog je uit'

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: "Van koffie droog je uit".

Het advies is om dagelijks, bij normaal weer, ongeveer tussen de 1,5 en 2 liter vocht te drinken. Als het warm is, moet je meer drinken om uitdroging of een zonnesteek- of hitteberoerte te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld water, zuivel, thee of koffie drinken. 

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je van koffie uitdroogt. Ze denken dat je, net als van alcohol, vaker naar het toilet moet en in feite vocht verliest door het drinken van koffie. En dat klopt deels: je moet sneller plassen als je koffie drinkt. Het vocht verlaat je lichaam sneller dan als je een glas water zou drinken.

Misverstand

Cafeïne stimuleert de nieren. Daardoor moet je sneller plassen. Het is echter een misvatting dat je utidroogt van koffie. Je verliest niet meer vocht, alleen sneller. 

Vochtinname

Om dagelijks genoeg te drinken, kun je dus prima koffie drinken. Koffie is net als water, thee en zuivel een prima dorstlesser. Wel adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken. Dit hangt echter af van je gevoeligheid voor cafeïne. Die verschilt per persoon. Als je te veel koffie drinkt, kun je rusteloos of angstig worden en minder goed (in)slapen 's nachts. De meeste mensen kunnen echter zes koppen koffie per dag drinken zonder daar last van te krijgen. 

Conclusie

Je droogt niet uit van koffie. Dat lijkt alleen maar zo, omdat je sneller moet plassen. Koffie is echter een prima dorstlesser, zolang je niet meer drinkt dan je je goed bij voelt.

Lees ook: "Van zonnebrandcrème krijg je huidkanker"

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Voedingscentrum, Hartstichting