Oud-rugbyers hebben veel grotere kans op ALS

Professionele rugbyers hebben veel meer kans om later zenuw- en spierziektes zoals ALS op te lopen dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit Schots onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Voor het onderzoek werd de gezondheidssituatie van ruim vierhonderd voormalige Schotse toprugbyers vergeleken met de gegevens van 1200 niet-rugbyers. Daaruit kwam naar voren dat de kans op zenuw- en spierziektes bij de oud-sporters maar liefst vijftien keer hoger lag dan bij 'normale' burgers. Onderzoekers hadden op basis van eerdere onderzoeken in het voetbal en American football al rekening gehouden met een verhoogde kans, maar deze uitkomsten vielen nog eens 2,5 keer hoger uit dan verwacht.

Sporters

"Dit onderzoek toont aan dat het risico op progressieve zenuwziekten niet alleen bestaat bij voormalige voetballers, maar ook bij voormalige rugbyspelers", aldus onderzoeker Willie Stewart. "Deze bevinding vereist onmiddellijke aandacht van onderzoekers, om het exacte verband tussen rugby en verwoestende zenuw- en spierziektes zoals ALS te onderzoeken."

In het rugby leefden al zorgen over een relatief grote kans op vroege dementie. De sport is op zoek naar manieren om hersenschuddingen tijdens trainingen en wedstrijden uit te bannen. Bijna tweehonderd oud-spelers hebben de mondiale, Engelse en Welshe rugbybond aangeklaagd voor nalatigheid in het voorkomen van hersenschade door botsingen in de sport. De groep vindt dat de bonden te weinig hebben gedaan, terwijl ze wel van het risico wisten.

Door: ANP