Patiënt met huiddifterie in opvanglocatie

Deze week bleek dat een Syrische vluchteling besmet was met de difteriebacterie. De patiënt is behandeld met antibiotica. De contacten van de patiënt zijn getest en gevaccineerd. Dat meldt het RIVM. 

De vluchteling had een wond die besmet was, maar geen luchtwegklachten. Na een laboratoriumonderzoek  bleek er sprake te zijn van de difteriebacterie in de wond. In de keel werd de ziekteverwekker niet gevonden, waardoor de kans op verdere verspreiding klein is. Contacten van de patiënt zijn ook getest. Zij hadden geen klachten en testten ook allemaal negatief. De contacten die niet voldoende gevaccineerd waren, kregen een vaccinatie tegen difterie.

Europa

Tot eind vorige maand werd in Europa al bij 92 vluchtelingen difterie vastgesteld. In Nederland werd dit jaar nog geen besmetting gevonden. Alhoewel er wereldwijd wordt gevaccineerd tegen de ziekteverwekker, worden onder andere door oorlog de vaccinatieprogrogramma’s in sommige landen niet of beperkt uitgevoerd, waardoor de difteriebacterie blijft circuleren. In Nederland is vaccinatie tegen difterie sinds 1957 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Difterie komt in Nederland dan ook nog maar sporadisch voor. Soms lopen mensen difterie op tijdens een reis naar een land waar difterie nog voorkomt.

Besmetting

Difterie is een besmettelijke ernstige ziekte. Bij huiddifterie ontstaan zweren op de huid. Deze zijn meestal goed te behandelen met antibiotica. Als de luchtwegen besmet raken, kan de ziekte tot ernstige benauwdheid leiden. Ook kunnen de hartspier en zenuwen beschadigd raken. Volledig gevaccineerde mensen kunnen nog wel huiddifterie krijgen, maar zijn beschermd tegen ernstig verloop van de ziekte. 

Door: Nationale Zorggids