Normal_normal_apenpokken_man1

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet apenpokken nog altijd als een internationaal gevaar voor de volksgezondheid. Daarmee blijft het hoogste waarschuwingsniveau dat sinds eind juli van kracht is gehandhaafd, heeft het expertcomité van de WHO dat over noodsituaties gaat bepaald.

Het apenpokkenvirus dook in mei op buiten de streken waar het normaal in Afrika voorkomt. De deskundigen erkennen dat er enige vooruitgang is geboekt in de wereldwijde reactie op de uitbraak, waaronder het inzetten van vaccins. Maar er is nog altijd reden voor bezorgdheid, aangezien het virus in sommige regio’s nog veel wordt doorgegeven. Ook is er nog altijd risico op discriminatie van homo’s, de groep die het vaakst een besmetting oploopt. In sommige ontwikkelingslanden zijn er meer besmettingen dan wordt geregistreerd, aldus de WHO.

In Europa loopt het aantal besmettingen terug sinds augustus en ook in de VS is sprake van een daling. Het Nederlandse RIVM zei vorige maand dat de huidige uitbraak van de apenpokken vrijwel voorbij is en de vaccinatiecampagne wordt gestopt.

Hoogste waarschuwingsniveau

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie, maar er zijn meerdere mensen overleden aan de aandoening.

Twee andere ziektes staan ook op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Dat zijn Covid-19, die ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, en polio.

Door: ANP