Zorgen om oplopende zorgkosten in Nijmegen

Energie, personeel, voeding en medicijnen worden duurder. Bij de Nijmeegse zorginstellingen maken steeds meer mensen zich zorgen. De vraag is welke gevolgen al deze prijsstijgingen zullen hebben. Dat meldt de Stentor.

Wat moet er allemaal geschrapt worden? “Als vanzelfsprekend zetten we alles op alles om de kostenstijgingen niet ten koste te laten gaan van onze zorg”, aldus Rita Arts, directeur van de Nijmeegse zorginstelling De Waalboog. “We zullen er alles aan doen om te waarborgen dat de hogere kosten geen effect hebben voor onze bewoners.”

Of dat gaat lukken, is echter nog maar de vraag. Er wordt niet elke dag meer vers gekookt en ook niet alle dagbestedingsactiviteiten gaan door.

Personeelstekorten

Het gebrek aan personeel hangt nauw samen met de hoge loonkosten. Zzp’ers zijn te duur om langere tijd in te huren. Daarnaast is er een gebrek aan expertise bij het vaste personeel. Door deze werkdruk en onderbezetting worden er weleens ingrepen uitgesteld.

Energieprijs

Ook de stijgende energieprijzen zijn een groot probleem. Het Radboudumc verwacht een verdubbeling van de energieprijzen, maar het Maasziekenhuis Pantein in Beugen vermoedt vijf keer zo veel geld kwijt te zijn aan energie.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong