In 2023 gezonder eten? Zo gaat het je lukken

Veel Nederlanders maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ze willen bijvoorbeeld afvallen, gezonder eten of iets doen voor het milieu. Maar zo'n voornemen kan moeilijk zijn om vol te houden. Het Voedingscentrum legt uit hoe dat komt en hoe het dit jaar wél lukt. Dat meldt het Voedingscentrum. 

In januari gaan veel mensen aan de slag met goede voornemens. Vaak zie je dat goede voornemens niet nieuw zijn. Het zijn dingen die mensen al langer willen, zoals afvallen, gezonder eten of minder voedsel verspillen. Ze komen elk jaar terug. Het zijn dus eigenlijk hernieuwde voornemens.

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen hun goede voornemen lang volhouden. Dat is iets heel menselijks. Als je je gedrag wilt veranderen, moet je namelijk nieuwe gewoonten creëren en dat vinden we lastig omdat dit veel energie kost. Nog moeilijker is het vormen van een nieuwe gewoonte als deze in strijd is met een oude gewoonte. De weg van de minste weerstand is namelijk onze oude, ingesleten gewoonte.

Concreet plan

Hoe zorg je dat je je goede voornemens deze keer wél volhoudt? Het is belangrijk om realistisch te zijn. Vaak leggen we de lat te hoog. Daardoor wordt het juist moeilijker om het gewenste gedrag vol te houden. Schep dus geen torenhoge verwachtingen voor jezelf, maar kijk wat voor jou haalbaar is en bij jouw situatie past. Het helpt om een concreet en realistisch plan te maken, met een duidelijk doel en acties. Een plan waar je graag mee aan de slag wilt en dat past bij je dagelijkse leven.

Het is belangrijk je doel en bijbehorend plan zo concreet mogelijk te maken. 'Ik wil gezonder eten', is niet concreet genoeg, want het is onduidelijk wat je dan precies gaat doen. Is extra fruit eten voldoende? Of kun je ook vaker frisdrank inruilen voor een drankje zonder suiker?

Maak je gedrag dus heel concreet en stel bijvoorbeeld het doel om elke dag 2 stuks fruit te eten, om 10.00 uur en 16.00 uur. Of om een keer per dag een glas frisdrank te vervangen door een glas water, het liefst ook gekoppeld aan een moment.

Door: Nationale Zorggids