Hoe wordt een hartkatheterisatie uitgevoerd?

Jaarlijks voeren de specialisten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) rond de 250 hartkatheterisaties uit bij kinderen. De kinderen komen hiervoor naar het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL). Maar wat houdt deze behandeling precies in? Het LUMC legt het uit.

Een hartkatheterisatie wordt uitgevoerd binnen het cardiovasculaire interventiecentrum. Bij het LUMC brengen ze met behulp van röntgenstraling en contrastvloeistof het hart en de bloedvaten rondom het hart in beeld. Daarbij gebruiken ze speciale katheters, een soort dunne slangetjes, waarmee ook de bloeddruk in het hart gemeten kan worden. Als er tijdens de hartkatheterisatie problemen worden gevonden, kan er direct ingegrepen worden met een behandeling. Daarnaast behandelen ze ook hartritmestoornissen met een hartkatheterisatie, dat doen ze binnen het CAHAL zelfs zonder röntgenstraling.

Dynamisch onderzoek

Een hartkatheterisatie is een heel dynamisch onderzoek. Er worden gegevens verzameld en direct geanalyseerd. De hartkatheterisatiekamer waar ze deze behandeling uitvoeren is een hybride kamer. Dit is een ruimte waar tegelijkertijd meerdere ingrepen aan het hart uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld in samenwerking met de kinderhartchirurg.

Een hartkatheterisatie is echt teamwork. Er zijn veel specialisten aanwezig: de kinderinterventiecardioloog, de hartkatheterisatie verpleegkundige, de anesthesist en de anesthesiemedewerker. 

Door: Nationale Zorggids