Universiteit Twente en Vilans intensiveren samenwerking digitale zorg

Decaan Tanya Bondarouk van de Faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS) en bestuurders Mirella Minkman en Erwin Bleumink van de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning Vilans tekenden deze week een samenwerkingsovereenkomst over ‘Waardegedreven digitale zorg’. Beide partijen trekken gezamenlijk op in onderzoeksprojecten rondom dit maatschappelijk zeer belangrijke onderwerp om kennis beter te verbinden met de praktijk. Dat meldt ANP Expert Support.

Henk Herman Nap, expert digitale zorg van Vilans: "Digitale zorg biedt veel mogelijkheden. Het kan het welzijn en de gezondheid van burgers ondersteunen en de werkdruk van zorgprofessionals verlichten. Maar er zijn ook nog veel vragen en obstakels. Daarom is kennis vergaren en verspreiden over zinvol en verantwoord gebruik van technologie zo belangrijk, zeker als je naar de grote uitdagingen kijkt waarvoor de zorg nu en in de toekomst staat."

Overeenkomst

Als onderdeel van de overeenkomst gaat Nap als verbindende schakel naast zijn werk bij Vilans ook een deel van de tijd bij de Universiteit Twente werken aan het Thema ‘Waardegedreven Digitale Zorg’. Dit zal leiden tot intensieve samenwerking in verschillende onderzoeksprojecten. Van waardebepaling van digitale zorg in de praktijk, tot onderzoek naar gebruik van kunstmatige intelligentie in de zorg, tot onderzoek naar de ethische aspecten van eHealth en het ontwerp van mensgerichte zorgtechnologie. Tijdens het mini-symposium ter ere van de samenwerking kwam een breed scala aan mogelijkheden voor verder onderzoek en kennisdeling aan bod.

Echte impact

Decaan Bondarouk van de Universiteit Twente: "Dit is een belangrijke samenwerking omdat het gezondheidszorgonderzoek verder helpt om echte impact op de praktijk van zorgverlening te maken. Het gaat verder dan alleen het publiceren van researchpapers. Dit landt op zeer vruchtbare grond om onze onderzoekstraditie op het veld van e-Health verder te verstevigen."

Gerben Westerhof, vakgroepvoorzitter psychologie, gezondheid en technologie van de UT, benoemt verder een belangrijke gedeelde waarde van Vilans en de UT: "Beide vinden we dat technologie meer is dan enkel een instrument om in te zetten. Het is belangrijk te realiseren dat de mens altijd vooraan staat wanneer het gaat om ontwikkeling en inzet van technologie. Deze gedeelde waarde tussen Vilans en de UT is van groot belang voor onze samenwerking."

Door: Nationale Zorggids