Test de trend: 's nachts je mond dicht tapen

In de media en op het internet worden regelmatig gezondheidsadviezen gegeven. Niet al deze lifehacks zijn even goed onderzocht. Vaak weet je alleen of deze tips en trucs écht werken als je ze zelf aan den lijve ondervindt. In de rubriek Test de trend onderzoeken we of je echt wat aan deze adviezen hebt. Dit keer onderzoeken we hoe het is om 's nachts met je mond dichtgeplakt te slapen. 

Vooral op sociale media zie je het steeds vaker: mensen die voor het slapengaan hun mond dichttapen, met tape van de drogist of met speciale 'slaapstrips'. Arie Boomsma doet het en ook de Amerikaanse ademexpert James Nestor beveelt het aan. Maar waarom zou je dat doen? 

Mondademhaling 

Als je je mond dichtplakt, dwing je jezelf om door je neus te ademen. Dit heeft veel voordelen, of beter gezegd: als je te vaak door je mond ademt, heeft dat negatieve gevolgen voor je gezondheid. 

Je neus is bedoeld om adem mee te halen, je mond om te eten. Toch is het soms makkelijker om door je mond te ademen. Vooral mensen met een slechte conditie, of mensen die gestrest zijn, zijn sneller geneigd om door hun mond te ademen. De mondademhaling stimuleert echter het sympathische zenuwstelsel (de 'fight or flight'-response) en dat is niet bepaald bevorderlijk voor je nachtrust. 

Neusademhaling

Die 'moeizame' ademhaling is nou net de bedoeling: door middel van de neusademhaling krijg je minder lucht binnen. Als je door je mond ademt, loop je juist risico op 'overademing'. Op die manier krijg je veel zuurstof binnen, maar verlies je ook veel koolzuur. En bij een tekort aan koolzuur in het bloed wordt de zuurstof minder snel afgegeven aan je cellen. Het is de bedoeling dat de balans van zuurstof en co2 optimaal is.

Daarnaast verlies je veel meer vocht als je door je mond ademt. Daarom is het eigenlijk zelfs tijdens het sporten aan te raden om door je neus te ademen. Je neus bevochtigt de lucht en filtert deze. Daarnaast stimuleert het een diepe ademhaling door je buik. De neusademhaling activeert je parasympathische zenuwstelsel en verlaagt je bloeddruk en hartslag. Als je de hele dag door je neus ademt, doe je jezelf daarmee een groot plezier, maar als je 's nachts ook door je neus ademt, ben je pas echt goed bezig.   

Niet gevaarlijk

Gebruik voor deze oefening alleen hypo-allergeen tape van de drogist of speciale slaapstrips. Zolang je geen aandoeningen aan je neus hebt, is slapen met een dichtgetapete mond in principe veilig. Er zijn geen gevallen bekend waarbij het is misgegaan. Je hoeft ook niet je hele mond dicht te tapen. Je kunt de tape ook verticaal op je mond plakken, waardoor er wat ruimte overblijft bij je mondhoeken. 

Lees ook: We probeerden intermittent fasting uit

Bevindingen

De Nationale Zorggids nam de proef op de som. "Ik heb twee weken lang mijn mond dichtgetaped voor het slapengaan. Vaak deed ik dat al een uur voordat ik ging slapen. Meestal ging ik voor het slapengaan nog even een uurtje lezen, met mijn mond dichtgetaped. Op die manier kon ik alvast wennen aan het gevoel." 

"Je moet er namelijk echt aan wennen. Ik weet dat ik 's nachts geneigd ben om door mijn mond te ademen en dat kon ik door middel van tape tegengaan. Dat was 's ochtends te merken. Ik sliep een stuk beter met tape op mijn mond. Het verliep echter niet zonder slag of stoot. Ik had moeite met in slaap vallen, omdat het zo'n gek gevoel was om met een dichtgetapete mond in bed te liggen. Ook werd ik meerdere keren 's ochtends wakker zonder tape op mijn mond. Vermoedelijk heb ik de tape er 's nachts afgehaald."

Conclusie

Als je 's nachts door je mond ademt, kun je met mondtape echt gezondheidswinst behalen. De voordelen liegen er niet om. Het is alleen wel een kwestie van wennen. "Ik zet het experiment nog een tijdje door, want de nachten dat ik met tape op mijn mond sliep, sliep ik aanzienlijk beter. Ik moet er alleen echt nog aan wennen en dat heeft tijd nodig." 

Disclaimer: Hoewel er geen gevallen bekend zijn waarbij deze oefening schadelijke gevolgen had, is de beoefening altijd op eigen risico. Dit artikel is slechts een verslag van een experiment en geen advies. 

Door: Nationale Zorggids