RIVM: minder tuberculosepatiënten in Nederland in 2022 dan in 2021

Het aantal tuberculosepatiënten in Nederland is in 2022 iets afgenomen. Vorig jaar waren er 635 patiënten met tuberculose (tbc), een vermindering van 6 procent ten opzicht van 2021 (673 patiënten). Bij 250 patiënten bevond de tbc zich buiten de longen. Er waren 384 patiënten met tbc in de longen. Daarvan hadden 171 open tuberculose, de meest besmettelijke vorm. Bij 1 persoon is nog onbekend of de ziekte binnen of buiten de longen zit. Dit blijkt uit kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, meldt RIVM.

Tachtig procent (509) van alle tbc-patiënten in Nederland komt uit landen waar tbc veel voorkomt. De meeste personen kwamen uit Eritrea, Marokko en Somalië.

Aantal patiënten blijft dalen

Het aantal meldingen van tuberculose in Nederland neemt al decennia af. Dat er in 2022 minder meldingen zijn dan in 2021 komt vooral doordat er minder mensen waren met tbc buiten de longen. Het aantal meldingen van tuberculose in de longen bleef gelijk aan dat van 2021. Het aantal patiënten met open tuberculose nam in 2022 iets toe. In 2021 waren dit er 141 en in 2022 171. Ondanks de toename in 2022, neemt het aantal mensen met open tuberculose de laatste jaren af.

Wat is tuberculose

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is meldingsplichtig. Dit betekent dat artsen de ziekte moeten melden aan de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De GGD meldt dit vervolgens aan het RIVM. Tuberculose kan besmettelijk zijn, bijvoorbeeld als de ziekte in de longen zit. Tuberculose is meestal goed te behandelen met antibiotica.

Vroege opsporing tbc

Door vroege opsporing van een tuberculose-infectie kunnen mensen behandeld worden, voordat ze ziek worden. Dit voorkomt dat meer mensen tbc krijgen.

In 2022 werden er 1196 personen met een tbc-infectie gemeld. Hiervan werd een derde opgespoord door screening van migranten afkomstig uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Deze screening wordt gedaan bij binnenkomst in Nederland. Ruim een kwart werd gevonden door bron- en contactonderzoek rondom een patiënt.

Wereld Stop Tuberculose Dag

Vandaag, op 24 maart, is het Wereld Stop Tuberculose Dag. Deze dag is bedoeld om bewustwording te creëren over de wereldwijde verspreiding en bestrijding van tbc. Wereldwijd is tuberculose namelijk nog steeds een van de belangrijkste oorzaken van sterfte door een infectieziekte.

Door: Nationale Zorggids