Normal_pexels-anna-shvets-3786245__1_

Wie de show “The Last of Us” heeft gekeken kan zich misschien zorgen gaan maken. In Nederland wordt er op het moment voorbereid op een mogelijke uitbraak van de schimmel Candida auris. Dit meldt EenVandaag.

 

In de landen om ons heen, en vooral in de Verenigde Staten, is de extreem resistente schimmel Candida auris gesignaleerd. Hij verspreidt zich niet alleen snel, maar als je een zwakke weerstand hebt kan het ook dodelijk zijn.

Zieke mensen

Volgens microbioloog Paul Verweij wordt het niet de volgende pandemie, omdat gezonde mensen niet het risico lopen om hier ernstige infecties van te krijgen. Deze gistinfectie wordt pas ernstig als de schimmel in de bloedbaan terecht komt bij mensen met een verminderde afweer die in het ziekenhuis liggen. Bij deze patiënten kan het lichaam niet meer tegen de schimmel vechten, waarbij hij de nutriënten uit het bloed en organen onttrekt wat zeer schadelijk of zelfs dodelijk kan zijn. Daarnaast kunnen mensen de schimmel bij zich dragen, zonder dat het opgemerkt wordt, waardoor de verspreidingsgraad hoger wordt.

Op basis van een Amerikaans onderzoek melden sommige media dat 1 op de 3 mensen overlijdt aan deze infectie. Maar ook deze cijfers gelden alleen voor mensen met een slechtere afweer, die uiteindelijk overlijden aan hun onderliggende ziekte en niet door de schimmel zelf. Wel zijn er antischimmelmedicijnen die de infectie tegengaan, maar in sommige gevallen is er sprake van resistentie en zijn ze niet effectief. Volgens het Radboudumc overlijdt ongeveer 35 procent van de patiënten met de Candida-auris infectie in de bloedbaan.

Verspreiding tegengaan

Wel zeggen microbiologen dat er nieuwe maatregelen genomen moeten worden in ziekenhuizen en dat hun hygiëneprotocollen op deze schimmel moeten worden aangepast. In vergelijking met corona die maar een aantal dagen of weken blijft leven op oppervlaktes, kan deze schimmel veel langer overleven op bijvoorbeeld deurklinken. Hierna kan hij weer tot leven komen en zich weer verder vermenigvuldigen.

Volgens verder advies kunnen gezonde mensen gelukkig zelf de schimmel opruimen met wat bleekwater.

Door: Nationale Zorggids