Normal_crop-doctor-listening-heart-of-baby-2022-01-11-17-12-57-utc

De plannen voor de reorganisatie van de kinderhartchirurgie, waarbij het geconcentreerd wordt in twee ziekenhuizen, zullen in hun huidige vorm leiden tot verlies van kinder-ic-bedden. Sluiting van één van de zeven kinder-ic’s in Nederland is volgens NOS onvermijdelijk als de reorganisatie wordt doorgezet. Minister Ernst Kuipers heeft de Tweede Kamer toegezegd dit te voorkomen. Dit meldt NOS. 

Als het aan Kuipers ligt, sluiten over twee jaar de kinderhartcentra in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en UMC Utrecht en is de zorg vanaf dan geconcentreerd in Groningen (UMCG) en het Erasmus MC in Rotterdam. Vooral in Leiden dreigen problemen en is de vrees dat intensive care voor kinderen moet sluiten. Ruim 30 procent van de patiënten zal daar wegvallen bij sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie.

Kritieke ondergrens

Door andere vormen van hoogcomplexe zorg weg te halen uit andere umc’s en naar het LUMC te brengen, denkt Kuipers de kinder-ic daar open te kunnen houden. Een analyse van het NOS laat echter een ander beeld zien: ook dit zal niet genoeg patiënten opleveren. De ic-bezetting zal alsnog onder de kritieke ondergrens vallen.

Levensbedreigende luchtweginfecites

Een andere optie is om alle kinderen met levensbedreigende luchtweginfecties op te nemen in het Leidse umc, maar dat zou onder meer betekenen dat een kind uit Vlissingen niet naar het dichterbij gelegen Rotterdam kan maar naar Leiden moet. In noodsituaties niet wenselijk en daarom is de NFU (Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra) van oordeel dat alle kinder-ic open moeten blijven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky