‘Huidproblemen liggen op de loer bij kinderen die TikTok-cosmetica gebruiken’

Bepaalde stoffen in cosmetica kunnen leiden tot huidproblemen onder jongeren. Door de hype op TikTok om Korean Skincare-producten te gebruiken, zien dermatologen steeds meer jongeren die problemen hebben met hun huid, zoals eczeem, bultjes en jeuk. Ouders zouden met hun kinderen moeten meekijken wat er op het etiket staat en waar de producten vandaan komen. Dit meldt Waarzitwatin.

Cosmetische producten bevatten veel chemische stoffen die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maar over een kleine groep chemische stoffen in cosmetica is de wetenschap het nog niet helemaal uit over hoe veilig die nou zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om geurstoffen die producten lekker laten ruiken, maar waar sommigen gevoelig voor kunnen zijn. Ze kunnen er een allergische reactie van krijgen en bijvoorbeeld last krijgen van jeuk, bultjes of eczeem. Wasactieve stoffen die reinigende werken kunnen ook tot allergische reacties leiden, waarschuwt Hester Hendriks van Waarzitwatin, een organisatie van VeiligheidNL en het RIVM.

Natuurlijke ingrediënten

Natuurlijke ingrediënten, zoals (etherische) oliën, kunnen ook schadelijk zijn omdat daar soms ook geurstoffen in zitten. Hier geldt ook dat deze voor een allergische reactie kunnen zorgen. Daarom pleit Hendriks ervoor dat ouders samen met hun kinderen kijken naar de ingrediënten op een product en de afkomst. Europese producten moeten zich aan de Europese wetgeving houden. Producten die van buiten de EU komen, kunnen daar dus niet aan voldoen. Vooral bij online shopping is het niet altijd duidelijk waar een product vandaan komt, vooral als het gaat om dropshipping. Een product dat niet aan de EU-eisen voldoet, kan dus minder veilig zijn.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky