Twijfeltelefoon nu ook geopend voor vragen over mazelen en kinkhoest

De Twijfeltelefoon van het Erasmus MC beantwoordt nu ook vragen over mazelen en kinkhoest. Tijdens de coronapandemie is de Twijfeltelefoon in het leven geroepen om vragen te beantwoorden over COVID-vaccinaties. Sinds 2022 kunnen mensen er ook terecht om vragen te stellen over HPV-vaccinatie en griepvaccinatie en in februari 2024 werd daar anticonceptie aan toegevoegd. Nu de lijn merkt  dat er ook veel vragen zijn of kinkhoest en mazelen en de vaccinaties ertegen, kunnen bellers hiervoor nu ook terecht bij de Twijfeltelefoon. Dit meldt NPO Radio1. 

Volgens teamleider Willemijn van der Kleij nam het aantal vragen toe naarmate het aantal besmettingen met mazelen en kinkhoest toenamen. Mensen zochten contact met de Twijfeltelefoon over vaccinaties voor hun kind. Zij kunnen er dan ook terecht voor een laagdrempelig gesprek hierover.

Vaccinatietwijfels

Van der Kleij verwacht dat veel vragen zullen gaan over de ernst van de ziektes, maar natuurlijk ook over vaccinatietwijfels. “Dingen als: hoe goed werkt het vaccin? Is het veilig? Wat zijn de bijwerkingen? Maar ook: hoe werkt groepsimmuniteit? Hoeveel mensen moeten er gevaccineerd zijn, willen er voldoende mensen beschermd zijn in de samenleving?” Naar verwachting zullen vooral ouders en verzorgers contact zoeken met de Twijfeltelefoon, maar misschien ook ongevaccineerde volwassenen die nu toch twijfelen. Medisch studenten zitten aan de telefoon om alle vragen te beantwoorden, onder begeleiding van artsen in het Erasmus MC en huisartsen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky