Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en veel te veel nicotine in vapes

Giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en een grote hoeveelheid nicotine. Dat zit er in de vapes die door middelbare scholen in beslag zijn genomen en zijn onderzocht door RTL Nieuws. Het onderzoek toont aan hoe gevaarlijk vapen voor de gezondheid is. Volgens experts vergiftigen vapende kinderen hun lichaam en hersenen. Dit meldt RTL Nieuws.

De vapes die door middelbarescholieren worden gebruikt bevatten meer schadelijke stoffen dan de toegestane hoeveelheid in Nederland. Ook blijken er verschillen te zitten tussen de vapes. Tien middelbare scholen die vapes in beslag hadden genomen, lieten deze onderzoeken door RTL Nieuws. Van de twintig vapes, bevatten acht veel meer nicotine dan volgens de wet mag. Sommige vapes bevatten zelfs een hoeveelheid nicotine van 200 tot 400 sigaretten. In één e-sigaret zat elf keer meer nicotine dan is toegestaan volgens de wet. Wie zo’n vape in een keer opmaakt, kan daar zelfs door te komen overlijden.

Formaldehyde 

In zeven zat formaldehyde en in drie vapes zat lood. Volgens de wet is er een maximaal toegestane inhoud voor vapes, maar alle onderzochte e-sigaretten overschreden dit. Ook vond het laboratorium, butyraldehyde, valeraldehyde, acroleïne, ijzer en nikkel.

'Onvoorstelbaar'

“Dat er stoffen gevonden zijn die zo schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van jonge mensen, stoffen die kankerverwekkend zijn, maar ook dat elf maal de toegestane hoeveelheid nicotine is gevonden is echt onvoorstelbaar”, laat de Hondsrug in Emmen weten. De school besteedt tijdens biologielessen aandacht aan de gevaren van vapen. De meeste middelbare scholen staan vapen op het schoolterrein ook niet toe. Docenten Docenten mogen de e-sigaretten dus afpakken en innemen. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky