Normal_9388

NIJMEGEN - Het UMC St. Radboud in Nijmegen organiseert een driedaags internationaal congres over de EHEC-bacterie, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ruim 500 wetenschappers over de hele wereld bespreken de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over de EHEC-bacterie. Het congres vindt plaats van 6 tot en met 9 mei in Amsterdam.

De EHEC-bacterie is een variant van de E.coli-bacterie die bij ieder mens voorkomt in de darmen. EHEC produceert een gifstof die buikkrampen en bloederige diarree veroorzaakt. EHEC kan bovendien leiden tot het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), met het risico op nierfalen, bloedarmoede en zelfs overlijden.

Tot vorig jaar leek de EHEC-bacterie vooral bij kinderen actief. Echter, vorig jaar vond in Duitsland de grootste EHEC-uitbraak plaats, die vooral volwassenen trof. Het bleek te gaan om een nieuwe, gemuteerde variant van de bacterie. Uiteindelijk overleden in Duitsland 48 mensen en werden er meer dan 3000 ziek. Het duurde geruime tijd voordat kiemgroente als meest waarschijnlijke besmettingsbron kon worden geïdentificeerd.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen