Normal_10167

AMSTERDAM (Novum) - Het VUmc heeft het televisieprogramma 24 Uur: Tussen Leven en Dood vanaf het begin van het project onderschat.

Dat is de belangrijkste conclusie uit een intern onderzoek dat het Amsterdamse ziekenhuis liet uitvoeren naar het omstreden televisieprogramma waarbij patiënten op de spoedeisende hulp door camera's werden gefilmd.

Het ziekenhuis concludeert verder dat het besluit om mee te werken aan het programma van producent Eyeworks niet op het juiste bestuursniveau is genomen. Ook waren het medisch beroepsgeheim en de privacy van patiënten onvoldoende gewaarborgd.

"Deze gebeurtenissen hebben onder patiënten en medewerkers tot verdriet, boosheid en frustratie geleid", zo laat het ziekenhuis donderdag weten. De instelling geeft toe dat door mee te werken aan het programma het vertrouwen van patiënten en van medewerkers is beschadigd. Het VUmc belooft beterschap.

Over de serie met verborgen camera's barstte in februari een storm aan kritiek los toen bekend werd dat een meisje tijdens een gesprek met een kinderarts zonder toestemming was gefilmd. Zender RTL besloot daarop de eerste aflevering al een dag later uit te zenden. Weer een dag later werd besloten de rest van de serie te schrappen.

Het College Bescherming Persoonsgegevens liet eerder deze maand weten dat de opnames tegen de wet waren. Het debacle kostte 564 duizend euro. RTL, Eyeworks en VUmc lieten in maart al weten die kosten te delen.