Normal_10348

ROTTERDAM (Novum) - Studenten die als antikraakwacht in een oud pand van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis verbleven, stuitten daar op gevoelige patiëntgegevens. Het ziekenhuis stelt dat de studenten het materiaal in handen kregen door in afgesloten ruimten in te breken.

De studenten zeggen in dagblad Trouw echter dat de medische informatie van enkele duizenden mensen gewoon voor het oprapen lag. Het zou onder meer gaan om uitslagen van bloedmonsters, mri- en ct-scans, bestellijsten van medicijnen en röntgenfoto's. Vaak zaten de namen en adresgegevens van patiënten erbij.

Een deel van het materiaal wacht nog op verscheping naar een zusterziekenhuis in Kameroen. Het geld daarvoor wordt stukje bij beetje ingezameld, waardoor de verhuizing niet van de een op de andere dag is te regelen.

Het ziekenhuis zegt zich op juridische stappen tegen de huurders te beraden. De privacy van de patiënten zou niet door het ziekenhuis zijn geschonden, maar door de studenten die het 'gestolen materiaal' hebben gepubliceerd.

Het ziekenhuis zegt te hebben gehoopt op een goede band met de huurders, maar die zou onder druk zijn komen te staan toen bleek dat de gemeente Rotterdam geen vergunning kon geven voor bewoning. Daardoor moest het pand op korte termijn worden ontruimd.