Normal_12944

NIJMEGEN - Jaarlijks wordt de diagnose prostaatkanker bij ruim 10.000 Nederlandse mannen gesteld. Hiermee is het de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. De actie Movember wil komende maand aandacht vragen voor deze ziekte.

Wereldwijd is de maand november bij sommigen beter bekend als "Movember", een samenvoeging van het Engelse woord voor snor, "Moustache", en november. De bedoeling is simpel: mannen laten hun snor de hele maand staan om zo aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het goede doel.

Het enorm succesvolle fenomeen is sinds 2003 razend populair geworden. Soortgelijke acties die opkomen voor vrouwelijke gezondheid, bijvoorbeeld de campagne voor aandacht voor borstkanker, bestaan al jaren. De snor werd gekozen om deze mannelijke variant populair te maken.

Inmiddels doen 21 landen over de hele wereld mee met de actie, waardoor vorig jaar meer dan 81 miljoen euro werd ingezameld. In Nederland doet het Nijmeegse ziekenhuis UMC St Radboud komende maand ook mee, en gaat de opbrengst van de actie naar prostaatkankeronderzoek. Achttien mannelijke medewerkers van de afdeling urologie scheren een maand lang de snorharen niet af.

Alle Nederlandse opbrengsten gaan dit jaar naar het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL).

© Nationale Zorggids / Florian Kersten