Borstkanker

AMSTERDAM - Vanwege het ontraden van reguliere zorg aan een vrouw met borstkanker, die daar in 2011 in een erbarmelijke conditie aan overleed, moeten een basisarts uit Heemstede en een natuurgeneeskundige uit Amsterdam voor de rechter verschijnen. Dat meldt Medisch Contact.

De vrouw riep in 2005 de hulp in van de arts en de natuurgeneeskundige vanwege het oplopen van de ziekte van Lyme. Zij merkte een jaar later een knobbeltje op in haar borst, waarna zij haar huisarts en het ziekenhuis bezocht. De oncoloog die haar behandelde dacht in eerste instantie aan een verkalking, maar vroeg de vrouw toch terug te komen voor nader onderzoek.

De basisarts wist de vrouw echter te overtuigen dat het knobbeltje in haar borst Lyme was en voerde haar dagelijkse behandeling uit. Deze behandeling bestond uit de toediening van korreltjes zonder werking en het volgen van een dieet. De arts en de vrouw kregen vervolgens een liefdesrelatie, waarna de arts bij de vrouw introk.

Tussen 2008 en 2010 ontwikkelde zich op de borst van de vrouw een rottende open wond. De vrouw wilde hiervoor echter niet naar het ziekenhuis, omdat de arts en de natuurgeneeskundige haar hadden overtuigd dat bacteriën en virussen de oorzaak van de wond waren. Zij ontving hiervoor van de twee een orthomoleculaire behandeling. De vrouw leed aan ondraaglijke pijnen en werd in 2011 door toedoen van haar huisarts in het ziekenhuis opgenomen, waar ze een maand later overleed. De huisarts meldde de gang van zaken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die aangifte deed bij het Openbaar Ministerie.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem