Logo_sensire

(Novum) - Medewerkers van zorgorganisatie Sensire hebben het hoofdkantoor van de instelling in Varsseveld bezet. Abvakabo FNV wil met de bezetting het aangekondigde ontslag van achthonderd medewerkers tegenhouden.

De ongeveer honderd actievoerders hebben Sensire gevraagd in elk geval voorlopig niet gebruik te maken van het ontslagrecht. Het UWV keurde vorige week de ontslagen goed. Volgens Abvakabo FNV moet Sensire wachten tot gemeenten duidelijkheid geven over het thuishulpbudget. De vakbond noemde de ontslagronde vorige week een 'preventieve ruiming'.

Sensire heeft de vakbond voorgesteld opnieuw te gaan praten, ook met de betrokken gemeenten. Afzien van de ontslagen kan de organisatie echter niet, zegt een woordvoerder. "De onzekerheid over het budget voor de thuishulpen is te groot om de vijfduizend andere medewerkers van Sensire op het spel te zetten."

De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Volgens FNV is dat echter nog lang niet zeker. Gemeenten zijn momenteel druk bezig hun beleid voor de thuiszorg aan te passen. Nieuwe contracten worden op dit moment nog niet afgesloten. Bestaande contracten voor thuishulp lopen eind dit jaar af.

De SP wil dat de Tweede Kamer terugkeert van reces om te debatteren over de kwestie. Of de partij daarvoor de benodigde steun krijgt is onzeker. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer heeft maandag schriftelijke vragen gesteld over de ontslagronde. De PvdA wil eerst de antwoorden afwachten alvorens te beslissen over een debat.