Normal_normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_handschoenen

(Novum) - Een volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onvindbare chirurg die geen complexe vaatoperaties meer mag uitvoeren, heeft vanaf 13 mei bij een klein ziekenhuis op Sint Maarten gewerkt. De directeur van het ziekenhuis zegt dat de chirurg Robert Muller het ziekenhuis inmiddels heeft verlaten voor een baan in Frankrijk, meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag.

In het ziekenhuis in het Nederlandse deel van Sint Maarten werkte Muller als algemeen chirurg. Directeur van het ziekenhuis Kees Klarenbeek ontkent volgens de krant dat de man er vaatchirurgische operaties heeft verricht.

Vorige week vrijdag werd bekend dat Muller, die werkzaam was in het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, van de IGZ geen complexe vaatoperaties meer mag uitvoeren. De IGZ vindt dat zijn handelen een reëel gevaar oplevert voor de veiligheid van patiënten.

Het Openbaar Ministerie kreeg vorig jaar meldingen van een incident in het Hoogeveense ziekenhuis waarbij een patiënt van de chirurg was overleden. Onderzoek wees vervolgens uit dat meer patiënten die door Muller waren geopereerd waren overleden. De inspectie laat de kwestie nu door een deskundige onderzoeken en voorleggen aan de tuchtrechter.

Vrijdag werd bekend dat de vereniging Hartpatiënten Nederland een meldpunt heeft geopend voor hartpatiënten die nare ervaringen hebben gehad bij het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen. De hartpatiëntenvereniging stelt zich zorgen te maken over de patiëntveiligheid in het Drentse ziekenhuis. De vereniging vraagt zich af hoe het kan dat het ziekenhuis de onprofessionele werkwijze van de chirurg heeft kunnen toelaten.