Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

(Novum) - Patiënten die bijvoorbeeld lijden aan maag- en nierkanker worden soms geopereerd door artsen met te weinig operatie-ervaring. Ook hebben medisch specialisten nog onvoldoende kennis over zeldzame kankersoorten. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van een rapport van het Integraal Kanker Centrum (IKNL).

De kwaliteit van kankerzorg in Nederland wordt als 'redelijk tot goed' beoordeeld Universitaire ziekenhuizen en topklinische opleidingsziekenhuizen scoren beter dan algemene ziekenhuizen. Wel zouden op verpleegafdelingen te weinig oncologieverpleegkundigen werken met de juiste specialisatie.

Alle ziekenhuizen moeten per 1 januari voldoen aan de zogenoemde Soncos-eisen. Zo moeten ze een minimumaantal operaties per jaar uitvoeren en zorgen dat medewerkers voldoende overleggen en over de juiste opleiding beschikken. Als de ziekenhuizen hier niet aan voldoen, moeten ze stoppen met het behandelen van patiënten met bepaalde types kanker.

Op verzoek van RTL Nieuws hebben 32 ziekenhuizen per kankersoort aangegeven of ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Enkele tientallen ziekenhuizen weigerden mee te werken. "We zijn een eind op streek. De knelpunten zijn al voortvarend aangepakt", zegt voorzitter Koos van der Hoeven van oncologenstichting Soncos tegen de nieuwsrubriek.

Bestuursvoorzitter Jack Thiadens van het Roermondse Laurentius Ziekenhuis vindt dat patiënten een keuze moeten kunnen maken voor een ziekenhuis met goede kankerzorg. "En dus moet je ze die informatie geven", vindt hij. "Je moet niet bang zijn om te laten zien wat je nog moet verbeteren."