Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

(Novum) - Het aantal werkloze artsen groeit. Vorige maand hadden 327 ziekenhuisspecialisten, huisartsen en basisartsen een WW-uitkering. Dat is dertig procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV die vakblad Medisch Contact heeft opgevraagd.

In maart 2012 hadden nog 182 artsen een WW-uitkering, tachtig procent minder dan vorige maand. Vooral het aantal ziekenhuisspecialisten met een uitkering is met 168 hoog. Dat is een stijging van 66 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Bij de specialismen interne geneeskunde, chirurgie en orthopedische chirurgie is het aantal artsen in de WW het hoogst. Gynaecologie en keel-, neus- en oorheelkunde completeren de top vijf.

In Nederland zijn zo'n 23 duizend specialisten. Het aantal met een WW-uitkering komt neer op 0,7 procent. Van de gehele beroepsbevolking is momenteel 8,7 procent werkloos. Het probleem lijkt in dat licht dus mee te vallen, maar volgens Medisch Contract is de last niet eerlijk verdeeld. Zo liggen de percentages onder specialisten tot 40 jaar en in sommige specialismen een stuk hoger.

In het eerste kwartaal waren er 1150 vacatures, zo bleek uit de driemaandelijkse arbeidsmarktmonitor voor artsen. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren dat er veertien procent meer en in het derde kwartaal van 2013 36 procent meer.

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) onderkent de problemen. Volgens de organisatie vertroebelen de vele veranderingen in de ziekenhuissector en de onzekere economische verwachting echter het zicht op een snelle oplossing. Om het probleem niet te verergeren is het aantal opleidingsplaatsen voor artsen de komende jaren teruggeschroefd, aldus de orde in Medisch Contact.