Normal_481351032_e19cc2bc42_o
Het VUmc in Amsterdam heeft een anesthesist in opleiding weggestuurd omdat hij verdovende middelen die voor de patiënten bedoeld waren tot zich nam. Zo'n 10 tot 15 procent van de artsen raakt op enig moment verslaafd aan alcohol of drugs. De KNMG werkt aan een oplossing om verslaving onder artsen tegen te gaan. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 
 
Anesthesioloog
Het VUmc heeft de kwestie gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De arts-assistent werkte tot enkele geleden in het ziekenhuis, onder supervisie van een arts. Hij zou het narcosemiddel propofol uit de voorraadkast hebben gepakt. Hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong: “Anesthesiologen zijn natuurlijk heel goed bekend met het gebruik van middelen die ook heel aantrekkelijk zijn om te misbruiken. Propofol, opiaten, benzodiazepinen, daar kunnen ze makkelijk bij.”
 
KNMG zoekt oplossing 
Artsenfederatie KNMG pleit ervoor dat verslaafde artsen direct op non-actief worden gesteld, zodat ze de mogelijkheid krijgen om af te kicken alvorens weer aan het werk te gaan. Volgens experts raakt 10 tot 15 procent van de artsen op enig moment in zijn carrière verslaafd aan alcohol of drugs. Er wordt beweerd dat anesthesiologen oververtegenwoordigd zijn onder de verslaafde artsen. In 2011 heeft de KNMG al het project ABS-artsen opgericht. Dit is een vrijwillig verslavingsprogramma waar inmiddels ongeveer honderd artsen gebruik van hebben gemaakt. 
 
VUmc
Het VUmc zorgt ervoor dat verslaafden eerder hulp krijgen door een richtlijn in te voeren. 
 
© Nationale Zorggids