Normal_verpleegkundigen_plezier_zorg_personeel

Zorgorganisatie Vierstroom heeft 70 medewerkers voor een keuze gesteld: of ze worden ontslagen of ze leveren 20 procent van hun bruto salaris in en gaan minder zware zorg verlenen. De medewerkers in kwestie leveren zwaardere thuiszorg bij de organisatie uit de regio Midden-Holland. Dit meldt het AD. 

Vierstroom heeft de keuze vorige week aan de medewerkers voorgelegd. De gemeenten waar de zorgorganisatie hulp aan levert, kopen vanaf 1 januari weinig tot geen zware zorg meer in. Daardoor zijn bezuinigingen noodzakelijk. 
 
'Wij merkten al dat gemeenten dit jaar terughoudend waren met het inkopen van zwaardere zorg,' zegt personeelsmanager Frank Moison van Vierstroom. 'Nu blijkt uit een rondgang dat de vraag van gemeenten volgend jaar nog verder afneemt. We zijn daarom blij, hoe vervelend deze situatie ook is, dat we onze medewerkers nog de optie kunnen bieden om in te stromen op een lager niveau van thuishulp.'
 
Medewerkers in de lichtere thuiszorg poetsen het huis van de cliënt, terwijl de zwaardere thuiszorg in houdt dat de medewerkers de regie over het huishouden in handen hebben. De medewerker signaleert in dat geval problemen en houdt contact met de omgeving van de cliënt. Wanneer medewerkers overstappen van de zwaardere thuiszorg naar de lichtere, leveren zij 20 procent van hun bruto salaris in. Volgens Moison bedraagt het verschil tussen de zorgniveaus 2,40 euro per uur. Het plan van Vierstroom ligt nu bij de ondernemingsraad, die nog haar goedkeuring moet geven. 
 
© Nationale Zorggids