Normal_rode_kruis

(Novum) - Bij het Nederlandse Rode Kruis hebben zich tot nu toe 3400 mensen aangemeld voor het nieuwe burgerhulpnetwerk Read2Help. De eerste oefening van het netwerk gaat waarschijnlijk uit van een overstromingsscenario waarbij op verschillende manieren hulp moet worden geboden. Dat heeft het Rode Kruis in Den Haag donderdag bekendgemaakt.

De mensen die zich via internet hebben aangesloten, wordt via sms gevraagd of ze beschikbaar zijn. Zij hoeven in februari niet allemaal komen opdagen bij de rampenoefening. Het Rode Kruis wil dan vooral weten of het oproepsysteem werkt, of mensen beschikbaar zouden zijn en of ze praktisch dan wel virtueel in geval van nood kunnen worden gemobiliseerd.

Rode Kruis-directeur Gijs de Vries is erg ingenomen met het aantal aanmeldingen. Zij worden bij een ramp ingezet als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten. Het zijn dus geen mensen die eerste hulp bieden. "Voor de oefening hadden we een minimum van duizend aanmeldingen in gedachten. Dat is ruimschoots overschreden. Nu hebben we een uitstekend uitgangspunt voor de oefening, die essentieel is om dit initiatief te testen en te ontwikkelen'', aldus De Vries. Ready2Help moet komende jaren uitgroeien tot een netwerk van tienduizenden mensen.