Normal_ok

In de Nederlandse operatiekamers staat vaak muziek op tijdens het opereren. Dit blijkt uit een enquête van de NOS. 49 chirurgen vulden de vragenlijst in; 52 procent van hen luistert naar muziek tijdens het opereren. Slechts 2 procent opereert zonder ooit een muziekje op te zetten. Patiënten kunnen bij enkele ziekenhuizen zelfs verzoeknummers indienen. Dit meldt de NOS. 

49 chirurgen werkzaam in Nederlandse ziekenhuizen vulden de enquête van de NOS in. Net iets meer dan de helft van deze chirurgen luistert naar muziek tijdens operaties. 15 procent van hen gaf aan zelfs altijd muziek aan te zetten in de operatiekamer. De belangrijkste motivaties hiervoor zijn: ontspanning, concentratie en het krijgen van energie. 
 
Taco Gosens, orthopedisch chirurg van het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, zet altijd muziek op omdat dit hem helpt te concentreren. Ook krijgt hij er energie van. "Bij mij gaat dat vooral met steviger muziek, zoals AC/DC. Tijdens operaties voer je veel gestandaardiseerde handelingen uit. Die muziek helpt je lekker in het ritme." De chirurgen luisteren overigens het liefst naar popmuziek (86%). 
 
Niet alleen chirurgen hebben baat bij muziek in de operatiekamer, maar ook patiënten, althans dat vindt onder meer Peter van Dun, anesthesist in het St. Elisabeth ziekenhuis. Een recent onderzoek van de Open Universiteit concludeert dat patiënten die muziek luisteren voordat ze de operatie ingaan, rustiger blijven. Bij Van Dun mogen patiënten dan ook altijd een verzoeknummer aanvragen voordat ze onder narcose gaan. “Een man die geopereerd moest worden, was erg nerveus. Ik vroeg hem waar hij rustig van werd en hij zei dat hij normaal een rondje door zijn koeienstal liep om te ontspannen. We hebben hem toen naar koeiengeluiden laten luisteren. Zijn bloeddruk werd lager, de stress nam af en hij ging vredig onder narcose,” aldus Van Dun. 
 
© Nationale Zorggids