Jette Klijnsma

(Novum) - Het pensioenstelsel moet veranderen. Dat is nodig omdat de arbeidsmarkt er anders uitziet dan vroeger. Werknemers wisselen vaker van baan of hebben tijdelijke banen, waardoor ze minder pensioen opbouwen. Ook zijn er steeds meer zzp'ers, voor wie een pensioen niet vanzelfsprekend is geregeld. Een andere reden om het pensioenstelsel aan te passen is omdat het complex en ondoorzichtig is. Veel mensen snappen het niet precies en verwachten daardoor soms te veel.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven. De afgelopen maanden hield ze een 'nationale pensioendialoog'. Daarin kreeg ze adviezen van een groot aantal maatschappelijke organisaties over toekomst van het pensioensysteem. Over enkele maanden komt ze met een notitie met varianten over wat er veranderd zou kunnen worden.

Volgens Klijnsma vindt vrijwel iedereen dat het pensioenstelsel aangepast moet worden. Over hoe dat moet, lopen de meningen echter sterk uiteen. Sommigen willen de verplichte deelname aan pensioenfondsen behouden en hechten veel belang aan solidariteit. Anderen willen juist meer meer vrijheid, bijvoorbeeld om zelf hun pensioenfonds te kiezen of meer zeggenschap krijgen over hun pensioen. Zo vinden jongeren dat ze in het huidige systeem slechter af zijn dan ouderen, maar er zijn ook ouderen die meer flexibiliteit willen.

Ook over de vraag wie verantwoordelijk moet zijn voor de pensioenen verschillen de opvattingen. Op dit moment bepaalt de overheid samen met vakbonden en werkgevers de spelregels. Haar rol zou volgens sommigen kleiner kunnen worden als mensen beter in staat zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Klijnsma wijst erop dat bij een aanpassing van het pensioenstelsel niet aan alle wensen voldaan kan worden. Zo is meer keuzevrijheid niet altijd te combineren met meer solidariteit.

Het kabinet heeft de afgelopen tijd al veel veranderd aan het pensioenstelsel. Daarbij ging het echter niet om een stelselwijziging maar om 'groot onderhoud'. Dat was onder meer nodig om te voorkomen dat de pensioenfondsen opnieuw in financiële problemen zouden komen.