Normal_chirurg_operatie_operatiekamer

Een chirurg, een longarts en een arts-assistent van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn door de tuchtrechter berispt omdat zij bij een longkankerpatiënt een drain van dertig centimeter hebben achtergelaten. De drain werd pa na zeven maanden ontdekt en weer verwijderd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Een drain is een slangetje dat wordt geplaatst in het operatiegebied. Via deze slang loopt wondvocht af in een steriele fles. De artsen in het Beatrixziekenhuis hebben dit slangetje bij de patiënt niet op tijd weggehaald. Zij hebben voor de rest van hun carrière een aantekening staan in het BIG-register, waar alle mensen in de gezondheidszorg in staan. De patiënt is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van longkanker.

De arts-assistent ontving ‘slechts’ een waarschuwing vanwege haar beperkte ervaring. De chirurg is al met pensioen. De nabestaanden van de overleden patiënt ontvingen een schadevergoeding van het Beatrixziekenhuis. “Maar we hadden liever gezien dat deze artsen hun beroep niet meer mogen uitoefenen”, aldus de dochter van de overleden patiënt.

© Nationale Zorggids