Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Er komt mogelijk een veel prominentere rol voor huisartsen en verpleegkundigen bij de voorbereiding op behandelingen en begeleiding van de kankerpatiënt. Deze maand start een proef met de grotere rol voor deze zorgverleners in de regio Utrecht. Dat meldt NRC. 

In de huidige zorg voor kankerpatiënten verdwijnt de huisarts in veel gevallen uit beeld als de patiënten worden overgedragen aan medisch specialisten. Het nadeel aan de specialisten is dat zij de patiënten nauwelijks kennen en minder aandacht hebben voor de sociale omgeving. Daardoor is er minder ruimte voor sociale vragen.

Het project, bekend onder de naam 'Grip op Leven', is een initiatief van patiëntenbeweging Levenmetkanker en gaat deze maand van start bij 150 patiënten in de regio Utrecht. 75 van hen krijgen de reguliere behandeling, bij de 75 andere patiënten krijgt de huisarts een prominentere rol. De huisarts zal bijvoorbeeld de behandelmogelijkheden bespreken en heeft aandacht voor de impact op de sociale omgeving van de patiënt.

“Dit project sluit aan bij de ontwikkeling dat steeds meer mensen kanker overleven”, zegt Anemone Bögels, directeur van Levenmetkanker. “Steeds meer wordt kanker een chronische in plaats van een dodelijke ziekte. Daarom zullen we niet alleen aandacht moeten besteden aan overleven, maar ook aan kwaliteit van leven rond deze ziekte. Kanker is nu te vaak een eenzame reis langs medisch specialisten die de patiënt onvoldoende kennen.” 

© Nationale Zorggids