Normal_normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Twee op de drie huisartsen klagen dat patiënten lijden door bureaucratie in de huisartsenpraktijk. Zij willen daarom dat het roem omgaat en bieden om die reden vandaag een manifest aan aan minister Schippers van Volksgezondheid. Dat meldt EenVandaag. 

Huisartsen vinden het frustrerend en vervelend dat ze constant weer formulieren moeten invullen bij een behandeling of bij het voorschrijven van medicijnen. “Ik ben elke dag drie uur bezig met administratieve dingen en dan ben ik alle avonden ook nog bezig”, zegt huisarts Pascale Hendriks. “Tien jaar geleden was ik om vijf uur vrij en had ik de avond ook nog tijd voor andere dingen.”

Volgens Hendriks lijden ook de patiënten eronder. “Je moet als huisarts uitkijken dat je niet te veel uitloopt. Dus dan moet je streng zijn, bijvoorbeeld niet meer dan tien minuten per klacht. Ik vind dat ontzettend jammer, want het patiëntencontact is waarom ik dit beroep heb gekozen en waar het uiteindelijk om gaat. Als je gaat doorvragen, dan kom je pas tot de kern van het probleem.”

Het manifest 'Help de dokter …' over bureaucratie, wantrouwen, en ongelijkwaardigheid in de praktijk wordt aangeboden aan Schippers, de zorgverzekeraars en de leden van de Tweede Kamer. Initiatiefnemer is het huisartsencomité Het Roer Moet Om.

De huisartsen schrijven in het manifest dat het zorgstelsel in de eerste lijn ernstig aan het ontsporen is. “Het ‘Product-denken’ sloopt het zo succesvolle huisartsenmodel. Ik moet als een marktkoopman concurreren met mijn collega’s, in plaats van samen te werken. De patiënt is consument op de markt geworden.” Inmiddels hebben bijna 8.000 van de 11.000 Nederlandse huisartsen het manifest getekend. Het manifest moet de opmaat zijn naar het nationale debat van de huisartsenzorg. Dat debat vindt 10 juni in Amsterdam plaats.

© Nationale Zorggids