Logo_igz

Vanaf 1 januari 2016 is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemachtigd om ook toezicht te houden op alternatieve genezers. Er zijn veertigduizend alternatieve genezers die gecontroleerd gaan worden. Dit schrijft Trouw.

Er bestonden al langer plannen om meer controle uit te oefenen op de alternatieve tak van zorgaanbieders. Tot nu toe konden alleen reguliere zorgaanbieders gecontroleerd worden. Vanwege het groot aantal controles dat moet worden uitgevoerd, zal in eerste instantie alleen gereageerd worden op binnengekomen meldingen. Daarop kan de IGZ dan adequaat reageren door bijvoorbeeld een boete te geven of een praktijk te sluiten. Dit staat gelijk aan de maatregelen die de IGZ bij reguliere zorgverleners kan toepassen. De overige alternatieve zorgaanbieders worden later gecontroleerd.
 
Volgens Huub Koning, voorzitter van de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), is de sector al bezig om de zorg te professionaliseren. Zo zijn er recente plannen voor een soort BIG-register, waarin zorgverleners staan die officieel erkend zijn. 
 
Hans Jeekel, emeritus hoogleraar chirurgie aan de Erasmus MC in Rotterdam vindt het niet meer dan normaal dat er een controle komt op de complementaire geneeswijzen. Complicaties zouden door alle behandelaren geregistreerd moeten worden, is zijn mening.
 
De Vereniging tegen de Kwakzalverij daarentegen ziet niets in de nieuwe wetgeving. Volgens voorzitter Cees Renckens krijgen patiënten ten onrechte een veilig gevoel als de alternatieve genezer kan zeggen dat hij wordt gecontroleerd door de inspectie.  
 
© Nationale Zorggids