Normal_whatsapp-smartphone-app

Doordat artsen geregeld onderling adviezen uitwisselen via Whatsapp, dreigt de privacy van patiënten in het geding te komen. Daarom pleit Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ervoor dat artsen de app niet meer moeten gebruiken. Dit meldt NOS.

Whatsapp is een populaire applicatie om met anderen te chatten, maar het voldoet volgens de privacywaakhond niet aan de eisen om gevoelige informatie veilig uit te wisselen. Artsen vragen elkaar bijvoorbeeld wel eens advies voor een bepaalde operatie. Ook is het niet ongebruikelijk dat men foto's van een wond doorstuurt naar een collega, om daar advies over te krijgen.

Uit onderzoek van Elsevier blijkt dat de foto's niet alleen heen en weer gestuurd worden, maar dat deze bovendien vaak langere tijd op het apparaat van de arts blijven staan. Soms worden de bestanden automatisch naar een clouddienst geüpload, waardoor de privacy van een patiënt op meerdere platforms geschaad kan worden.

Artsenkoepel KNMG raadt artsen af om de app te gebruiken, maar zegt het gebruik niet geheel te kunnen voorkomen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt in Elsevier nog geen actie te ondernemen. “Dit soort specifieke richtlijnen moeten uit de beroepsgroep zelf komen”, laat woordvoerder Silvie de Peijper weten.

Whatsapp is al eens in opspraak geraakt om de slechte beveiliging van berichten en privacyschending. Er zijn op dit moment meerder bedrijven die werken aan speciale berichtenapp voor de medische wereld. Deze apps lijken echter vooralsnog niet zo aan te slaan.

© Nationale Zorggids