Normal_tandarts__controle__kind__gaatjes__tanden

Patiënten zijn er niet bij gebaat als mondhygiënisten zelfstandig gaan boren, verdoven of röntgenfoto’s gaan maken. Dat leidt tot risicovolle situaties voor de patiënt. Bovendien beperkt het de broodnodige aandacht voor het voorkomen van gaatjes en andere problemen in de mond. Ten slotte kan het leiden tot overbehandeling, tot onduidelijkheid over wie wat doet en tot extra kosten. Dat melden KNMT en ANT.

Dinsdag maakte minister Schippers van Volksgezondheid bekend dat zij wil dat mondhygiënisten een zelfstandige bevoegdheid krijgen voor boren van kleine gaatjes, verdoven en het maken van rontgenfoto´s, mits ze daarvoor zijn opgeleid. Waarnemend voorzitter Hendrike van Drie van de KNMT: “Wij vinden dat de regie over de mondzorg bij de tandarts moet blijven. Mondhygiënisten moeten zich blijven toeleggen op het voorkomen van problemen in de mond. Juist daar is gezondheidswinst te boeken: bij het voorkomen van gaatjes in plaats van het behandelen ervan.”

Het zelfstandig laten boren door mondhygiënisten kan ook risico’s opleveren, bijvoorbeeld als er bij het boren problemen ontstaan die alleen een tandarts kan oplossen. Daarnaast leidt het verschuiven van taken tot verwarring bij patiënten, tot dubbele behandelingen en tot extra overdracht en dus bureaucratie. De KNMT heeft haar opvattingen kenbaar gemaakt in een position paper over samenwerking in de mondzorg. Het position paper heeft de beroepsvereniging onder andere met het ministerie van Volksgezondheid en zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer gedeeld.

Ook de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) maakt zich zorgen over de voorgenomen taakherschikking in de monzorg. ANT houdt de minister ervoor verantwoordelijk als er straks patiënten zijn die rondlopen met ernstige kiespijn als gevolg van complicaties, stelt de associatie in een brandbrief.

Volgens de ANT is er een gezond alternatief, dat de integrale mondzorg in Nederland efficiënter maakt en kwalitatief verbetert: mondhygiënisten de kans geven om via een verkorte opleiding door te studeren voor tandarts. “Door betere afspraken te maken en deze vast te legen in clinical guidelines, kan iedere mondzorgverlener zich richten op zijn kerncompetenties: de mondhygiënist op preventie om ernstiger problemen in de mond te voorkomen en de tandarts op curatieve behandelingen en de zorg voor herstel en genezing in de mond”, zegt Jan Willem Vaartjes.

©Nationale Zorggids