Normal_roken_asbak_sigaret

Amsterdamse huisartsen zijn een campagne begonnen voor een rookvrije generatie. In samenwerking met Jellinek, 1ste Lijn Amsterdam en GGD Amsterdam is het Amsterdams Rookalarm opgezet. Posters en filmpjes promoten vanaf deze week een rookvrije generatie. Dit meldt Het Parool.

Volgens huisarts Ilona Statius Muller wordt er in Amsterdam erg veel gerookt. Zij is en één van de initiatiefnemers van het Amsterdams Rookalarm. De recentste gegevens van de GGD laten zien dat in 2012 34 procent van de jongvolwassenen rookte. Van deze groep van 19 tot 34-jarigen rookte in 2008 nog 30 procent. De stijging baart de zorgverleners zorgen. De oprichters van het Amsterdams Rookalarm vinden dat er strengere maatregelen getroffen moeten worden om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Nu krijgen kinderen een verkeerd voorbeeld in de supermarkt, op het schoolplein en langs het voetbalveld door rokende ouders en docenten.
 
Daarom zijn er posters verspreid en worden filmpjes getoond in wachtkamers van de huisartsen. Ook krijgen scholen en sportclubs na de zomer een brief van de huisartsen waarin opgeroepen wordt tot rookvrije schoolpleinen en sportclubs. Rokende docenten worden aangemoedigd om te stoppen door hen uit te nodigen voor een gesprek met de huisarts. Ook hulpverleners worden ingeschakeld om te praten over roken."We hopen zo een omgeving te creëren die minder aanleiding tot roken geeft, want het is gewoon zo zonde." 
 
© Nationale Zorggids