Normal_sex_bed_seks_isabella_

Veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden het lastig om de seksuele behoeftes van patiënten bespreekbaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN onder 350 leden. Driekwart van de ondervraagde zorgmedewerkers krijgt te maken met seksuele behoeftes van patiënten, maar 54 procent van hen vraagt hier zelden tot nooit naar, meldt het Algemeen Dagblad.

V&VN vindt dat het taboe op het onderwerp seks in zorginstellingen moet eindigen. Zorgverleners mogen het onderwerp niet negeren. Want er zijn veel ouderen, zieken en gehandicapten die behoefte hebben aan seks of intimiteit. Volgens V&VN hoort seks bij het leven, ouder worden of ziek worden neemt de behoefte niet weg.

De grootste factor waarom er niet over seks wordt gesproken, is schaamte. Niet alleen bij de verpleegkundige of verzorgende, maar ook bij de patiënt. Toch ziet een meerderheid van de respondenten seksuele gezondheid als onderdeel van het vak. Volgens 86 procent is er echter vaak geen duidelijk beleid bij zorginstellingen. Bovendien zijn deze vaak niet zo ingericht dat er in de behoefte kan worden voorzien. De eenpersoonsbedden en sloten zonder deuren maken het moeilijk om iemand privacy te geven. “Instellingen moeten uitstralen dat seks bespreekbaar is. Het gaat om simpele dingen. Kom niet ongevraagd de kamer binnen, maar klop eerst even op de deur. Dat gebeurt soms niet”, zegt Francis Bolle van V&VN.

Als seksuele gevoelens genegeerd blijven kan dat leiden tot agressie en zelfs ongewenste intimidatie tegen zorgverleners. Eenzame cliënten die hun gevoelens niet kwijt kunnen, projecteren dat soms op de zorgverleners. Om dat voor te zijn is het beter om in te zetten op privacy. Of voorzie ze van een hotelkamer, een pornofilm of sekswerker, adviseert V&VN.

Door: Redactie Nationale Zorggids