Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

Het College van burgemeester en wethouders in Den Helder heeft ook de hulp van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraars ingeschakeld voor behoud van het Gemini Ziekenhuis.  Twee weken geleden vroeg het minister Schippers om hulp. Haar is gevraagd om zich hard te maken voor het Gemini Ziekenhuis als basisziekenhuis. Het college maakt zich zorgen over de plannen van de cardiologen om alle acute en meerdaagse zorg te verplaatsen van Den Helder naar Alkmaar. Dat meldt Zorgvisie.

Als de plannen doorgezet worden, bestaat de kans dat andere specialismen waarvoor cardiologen nodig zijn, verdwijnen uit Den Helder. Op de NZa en zorgverzekeraars VGZ en Achmea is een beroep gedaan om ‘kwalitatief goede, bereikbare en tijdige zorg in het gebied te borgen’.

De NZa en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) lieten onlangs weten gezamenlijk toezicht te gaan houden op goed bestuur. Hoe de zaak wordt aangepakt is nog onbekend. Ook de raad van bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep (waaronder het Gemini Ziekenhuis en Medisch Centrum Alkmaar vallen) stelt een onderzoekscommissie in, die in oktober met een rapport moet komen over de gevolgen van de verhuizing van de acute en meerdaagse cardiologische zorg. Dit rapport moet ook duidelijk maken welke patiënten een grotere reisafstand moeten maken. Medewerkers van de afdeling hartbewaking zijn al geadviseerd om op hun baan te solliciteren in Alkmaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids